7 Mart 2021 Pazar

Aloe Vera Bakımı Kılavuzu - Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir ve Nasıl Çoğaltılır - Aloe Veranın Faydaları


"Bitkiler ve çiçekler de hayvanlar ile insanlar gibi ilgiye muhtaçtır. Bu yüzden aloe veranızı sevginizle büyütün, onunla konuşun ve lütfen düzenli olarak ilgilenin.

Aloe Veranın Faydaları

%70’si su olan bu bitkinin cilt sağlığına son derece büyük faydaları vardır. Göz altı morlukları, kış aylarında kuruyan ve çatlayan dudaklar, kaz ayakları ve dudak çevresi kırışıklıkları, derin ve açık olmayan yaralar ile yanıklara aloe veranın jelinden sürebilirsiniz.

Aloe veranın jelini çıkarmak için bir makas yardımıyla bitkinin ucundan bir parça kesin ve o parçayı bıçakla boyundan ikiye ayırın. İçindeki jeli cilde sürerek aloe vera nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

Aloe Vera İçin Saksı Seçimi

Genellikle küçük ve altı deliksiz olan saksılarda satışa sunulan aloe veralar, bir süre sonra daha büyük bir saksıya geçme ihtiyacı duyar. Saksınızı seçerken altının delikli ve tabaklı olmasına ayrıca ekeceğiniz aloe veranın üç kök topu büyüklüğünde olmasına dikkat etmelisiniz.

Bu bitkiler çok suyu sevmedikleri için saksının aşağısındaki deliklerden fazla olan su süzülecek ve bitkinizin çürümesi önlenecektir.


Ev ve Bahçe Aloe Verası İçin Toprak Seçimi

Aloe veralar yumuşak, nemli ve elenmiş toprakları sevmez. Taşlı, kumlu, karışık topraklar onlar için daha idealdir. Toprak alırken normal toprak ile kaktüsler için özel olan kaktüs toprağından seçmeli ve bunları karıştırarak kullanmalısınız. Evdeki saksılarda bulunan diğer toprakları da karıştırarak değerlendirebilirsiniz.

Eğer aloe veranızı bahçeye dikmek isterseniz ise 1/3 kum, 1/3 çakıl ve 1/3 toprak şeklinde bir karışım hazırlamalısınız. Ne kadar doğal bir ortam ve doğru toprak seçimi yaparsanız bitkinizin ömrü o kadar uzun olacaktır.

Sulama ve Gübreleme

Aloe veralar fazla suyu sevmezler. Bu yüzden çiçekler gibi düşünüp sürekli sulamayın, çürürler. Zaten büyük bir bölümleri sudan oluşan bu bitkiyi; yazın haftada bir, kışın ayda 1 sulamanız yeterli olacaktır. Hatta bölgelere göre mevsimler değiştiğinden siz yine de bu rakamlara bağlı kalmaksızın arada bir parmağınızla toprağı kontrol edin. Eğer toprağın ıslaklığı 4-5 cm. aşağıdaysa ve artık üst bölüm kuruduysa kontrollü bir şekilde sulama yapabilirsiniz.

Sularken bitkinin tepesinden değil toprağa yakın yerden sulamaya özen gösterin ve süzgeçlerden su gelmeye başlıyorsa hemen sulamayı bırakın. Gübrelemeyi ise Nisan-Ekim ayları arasında yapabilirsiniz.

Aloe Vera Güneşli Ortamı Sever Mi?

Bu bitkiler çölde ve tropikal bölgelerde de yetiştiğinden güneşi severler fakat yine de direk Güneş ışığı alan bir yere konumlandırmanız doğru olmayacaktır. Bir noktada yapraklarındaki canlı yeşil soluk yeşile döndüğünde siz, bitkinizin ölmeye başladığını düşünebilirsiniz.

Aloe veralar için en doğal ortam, yarı gölge – yarı Güneş alan yerler şeklindedir. Örneğin; salonda bu şartlara uygun bir köşe olabilir.

Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?

Aloe vera çoğaltmak da en az bu bitkinin bakımı kadar kolay bir işlemdir. Zaten siz bakımınızı düzgün yapar ve bitkinize iyi bakarsanız bir noktada kendisi saksıya..."

Sizler için aloe vera hakkında bildiğim her şeyi toparladım. Az ve öz bir makale ile video çıkarttım. Umarım bu mini kılavuz aloe vera bakımında size yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder