15 Aralık 2020 Salı

RGB Şerit LED Işık Nedir ve Nasıl Bağlanır?


Bir süredir ihtiyacım olan LED ışıklarıma sonunda kavuştum. Loş ve renkli ortam sevenlerin ilgisini çekecek olan bu ambiyans, evin her köşesinde rahatlıkla kullanılabilir. Peki, LED ışık nedir ve nasıl kullanılır?

LED kelimesi, aslında ‘Işık Yayan Diyot’ kalıbının İngilizce karşılığı olan ‘Light Emitting Diode’nin baş harflerinden meydana geliyor. 1907’de, İngiliz Mühendis Henry Joseph Round’un kristal dedektör ile silisyum karbür kristali üzerine belli bir bölgeye gerilim vermesiyle kristal yüzeyinde oluşan parıltılar sayesinde elektrolüminesans meydana geliyor. 1927 yılında ilk LED, Rus Mucit Oleg Losev tarafından kayıtlara geçiriliyor. 1962’de ise Texas Instruments şirketi SNX-100 ismindeki ilk ticari LED’in üretimine başlıyor. Eski yıllarda sadece elektronik aletlerin güç göstergelerinde kullanılabilecek kadar az miktarda ışık yayan LED teknolojisi, günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte aydınlatma, araba farları, park & bahçeler, reklam panoları, gemicilik, tekne ve uçak sanayi gibi daha birçok alanda kullanılabiliyor.

Pek çok LED çeşidi olsa da ben bu içerikte sizlere şerit LED’ler hakkında bilgi vermek istiyorum. Özellikle dekoratif ürünleri seviyorsanız bu rengarenk aydınlatma yöntemi hoşunuza gidebilir. Kurulumu oldukça basit ve piyasa da her bütçeye uygun alternatifi mevcut. Üstelik elektrik tüketimi açısından da son derece makullar. 12V veya 24V ile çalışan LED’ler az elektrik tüketiminin yanı sıra diğer aydınlatma yöntemlerine göre daha uzun ömürlüler. Yalnız şerit LED alacaksanız mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

3 çipli LED nedir veya RGB şerit LED ışık seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi soruların devamı için... 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder